האם אהבה היא באמת עניין של מזל, או שאפשר לחזות את הצלחתה על בסיס נתונים סטטיסטיים?
לאורך השנים, מחקרים רבים ניסו לפצח את הקוד של הזוגיות המוצלחת.
האם יש דפוסים קבועים שמכתיבים האם מערכת יחסים תשרוד או תיכשל?
האם ניתן לנבא את רמת האושר והסיפוק במערכת יחסים על פי נתונים אובייקטיביים כמו גיל, השכלה, תפיסות עולם ואפילו הרגלים יומיומיים?
בעידן שבו נתונים וסטטיסטיקה משמשים לקבלת החלטות כמעט בכל תחום – מהשקעות פיננסיות ועד בחירת אורח חיים בריא – עולה השאלה האם ניתן ליישם את אותו היגיון גם בתחום הרומנטי. האם אפשר ללמוד מהמספרים כיצד לשפר את הזוגיות שלנו ולמנוע טעויות נפוצות? מה הם הגורמים המובילים להצלחת מערכת יחסים ומהם אלה שמנבאים כישלון? החלטתי לאסוף נתונים ממחקרים שונים ולראות האם יש קשר להצלחה זוגית לפי מספרים.

הצלחה וכישלון בזוגיות
מחקרים מצביעים על כך שכ-50% מהנישואין בעולם המערבי מסתיימים בגירושין. עם זאת, הסיכוי להישאר יחד עולה משמעותית כאשר מדובר בזוגות עם השכלה גבוהה או כאלה שנישאו בגיל מבוגר יותר. למשל, זוגות שנישאו אחרי גיל 30 מראים שיעור גירושין נמוך יותר לעומת אלה שנישאו בעשור השני לחייהם. (ולא כי יש להם פחות זמן לחיות;])
דפוסי התנהגות המנבאים הצלחה או כישלון
ויש כמה וכמה דפוסי התנהגות המנבאים הצלחה או כישלון בזוגיות:
תקשורת פתוחה – זוגות שמנהלים שיחות פתוחות וכנות על רגשותיהם ואתגריהם נוטים להיות מרוצים יותר ולפתור קונפליקטים בצורה טובה יותר.
ניהול קונפליקטים בריא – זוגות שנמנעים מהבעת ביקורת הרסנית ומתמקדים בפתרונות חיוביים מדווחים על קשר חזק ויציב יותר.
הבעת חיבה קבועה – מחקרים מראים כי חיבוקים, מחמאות והבעת הערכה יומיומית מחזקים את הקשר הרגשי ומונעים התרחקות.
תמיכה הדדית – זוגות שתומכים זה בזה בקריירה, מטרות אישיות ואתגרים חווים יותר שביעות רצון זוגית ופחות עימותים.
חלוקת מטלות שוויונית – כאשר שני בני הזוג חשים שחלוקת המטלות בבית הוגנת, שביעות הרצון הזוגית עולה משמעותית.
השקעה משותפת – זוגות המקדישים זמן לפעילויות משותפות, תחביבים וחוויות חדשות יחד מדווחים על קשר קרוב יותר ושביעות רצון גבוהה.
מיניות בזוגיות
חיי המין הם אחד המרכיבים החשובים ביותר באיכות הקשר הזוגי. מחקרים מראים כי זוגות המקיימים יחסי מין באופן קבוע (לפחות פעם בשבוע) מדווחים על שביעות רצון גבוהה יותר במערכת היחסים שלהם. מצד שני, ירידה בתדירות יחסי המין עלולה להיות סימן לבעיות בזוגיות ואף לנבא פרידה.
שביעות רצון מינית תלויה לא רק בתדירות, אלא גם בגיוון ובתקשורת הפתוחה בין בני הזוג. 70% מהזוגות המדווחים על חיי מין מספקים מציינים כי הם משוחחים באופן פתוח על רצונותיהם וגבולותיהם. כמו כן, מצאו כי זוגות שמבלים יחד בפעילויות משותפות מחוץ לחדר המיטות נהנים מחיי מין מספקים יותר.
תפיסות עולם והשפעתן על זוגיות
פערים אידיאולוגיים ודתיים בין בני זוג עשויים להשפיע על יציבות הקשר. מחקרים מראים כי זוגות עם ערכים דומים מחזיקים מעמד זמן רב יותר, בעוד שזוגות עם השקפות עולם שונות נוטים להיקלע לקונפליקטים בתדירות גבוהה יותר.
בנוסף, כ-60% מהזוגות החולקים השקפות דתיות ואידיאולוגיות דומות מדווחים על שביעות רצון גבוהה בזוגיות, לעומת 40% בלבד בקרב זוגות עם פערים משמעותיים בתפיסת עולמם. בנוסף, זוגות שבהם אחד מבני הזוג משנה את השקפת עולמו במהלך הקשר נמצאים בסיכון גבוה יותר לפרידה, כאשר הסיכון עולה לכ-45% במקרים אלו.
השכלה ופערים סוציו-אקונומיים
השכלה משחקת תפקיד משמעותי בהצלחת מערכות יחסים. זוגות בעלי השכלה דומה נוטים להיות בעלי שיעור גירושין נמוך יותר, בעוד שזוגות עם פערים משמעותיים בהשכלה או בהכנסה מתמודדים עם קשיים רבים יותר.
פערים סוציו-אקונומיים משפיעים גם הם על יציבות הקשר. מחקרים מראים כי זוגות שבהם אחד מבני הזוג משתכר משמעותית יותר מהשני עלולים לחוות חיכוכים הנובעים מחלוקת תפקידים לא שוויונית. כמו כן, 55% מהזוגות עם פערי הכנסה משמעותיים מדווחים על קונפליקטים הקשורים לכספים, לעומת 30% בלבד בקרב זוגות עם הכנסה דומה.
וכן, כסף ותפיסות על כסף על כל המשתמע ממנו, עדיין מהווה את אחד הגורמים העיקריים לגירושין.
השפעת המסכים על מערכות יחסים

השימוש המוגבר במסכים ובטלפונים חכמים משפיע באופן משמעותי על איכות הקשרים הרומנטיים.
כ-70% מהזוגות דיווחו ששימוש מופרז בטלפון בזמן אינטראקציה זוגית מוביל לתחושת ניכור התעלמות או חוסר תשומת לב. מחקרים נוספים מצביעים על כך כי מתוך אותם 70%, כ-30% דיווחו שהשימוש בטלפון במהלך שיחות זוגיות גורם להם להרגיש חסרי ערך בעיני בן או בת הזוג. בנוסף, 40% ציינו כי חוו ריבים בשל התעלמות הנובעת משימוש בטלפון, ו-25% אף דיווחו על ירידה משמעותית באינטימיות הרגשית כתוצאה מכך.
תופעה זו, המכונה גם "פובינג" (Phubbing), נמצאה כמקטינה שביעות רצון זוגית ומגבירה תחושת בדידות.
מה זה PHUBBING? מתעלם מבני שיחו לטובת שימוש בטלפון הנייד שלו. מדובר בשילוב של המילים phone (טלפון) ו-snubbing (התעלמות), והוא נפוץ במיוחד במערכות יחסים זוגיות.
השפעת הפובינג על מערכות יחסים
מחקרים מצביעים על כך שתופעת הפובינג יכולה לגרום לשחיקה באיכות הקשר הרומנטי, להקטין את תחושת האינטימיות וליצור תחושות של דחייה וחוסר הערכה אצל בן או בת הזוג.
מחקר מאוניברסיטת ביילור בארה"ב מצא כי אנשים שחווים פובינג מצד בני זוגם מדווחים על שביעות רצון נמוכה יותר במערכת היחסים שלהם ואף על רמות גבוהות יותר של דיכאון.
מחקר נוסף מאוניברסיטת אסקס הראה כי עצם נוכחותו של טלפון חכם בקרבת מקום במהלך שיחה אישית יכולה להפחית את רמת הקרבה והאמון בין בני זוג, גם אם הטלפון לא היה בשימוש בפועל.
סקר שנערך בקרב 450 זוגות מצא כי 46% דיווחו כי בן הזוג שלהם מתעלם מהם לעיתים קרובות לטובת הטלפון, ו-23% מהנשאלים אף טענו שהדבר הוביל לעימותים תכופים בזוגיות שלהם.
כיצד ניתן להתמודד עם התופעה?
כדי להפחית את ההשפעות השליליות של הפובינג ולשפר את איכות הקשר, מומלץ לאמץ הרגלים מודעים יותר:
✔ קביעת "זמן ללא מסכים" – להקדיש זמנים מסוימים ביום בהם הטלפון אינו נוכח (כגון ארוחות ערב משותפות או לפני השינה).
✔ הגדרת כללים משותפים – לשוחח על הרגלי השימוש במסכים ולתאם ציפיות לגבי מתי ומדוע יש להשתמש בהם.
✔ יצירת חלופות לאינטראקציה – לעודד פעילויות משותפות ללא מסכים, כמו טיולים, משחקים או ספורט.
✔ לשמש דוגמה אישית – להפחית את השימוש האישי בטלפון כאשר נמצאים עם בני הזוג כדי להשרות אווירה של נוכחות אמיתית.
לסיכום,
סטטיסטיקה בזוגיות אינה חזות הכול, אך היא מספקת לנו תובנות חשובות לגבי דפוסים החוזרים על עצמם במערכות יחסים. הבנת הנתונים יכולה לעזור לנו לשפר את הסיכוי להצלחה בזוגיות ולהתמודד טוב יותר עם האתגרים שבדרך.
כדי ליישם את התובנות שהעלתי, הנה כמה כלים פרקטיים:
שיפור התקשורת: ערכו שיחה שבועית שבה כל אחד משתף את רגשותיו ומחשבותיו.
ניהול קונפליקטים בריא: נסו לזהות ולהפחית ביקורתיות בשיחות יומיומיות.
השקעה בזוגיות: הקדישו זמן לפעילויות משותפות לפחות פעם בשבוע.
אינטימיות וקשר רגשי: תכננו מראש זמן לאינטימיות וראו בכך חלק חשוב מחייכם המשותפים.
כבוד הדדי בתפיסות עולם: חפשו נקודות חיבור גם אם הדעות שונות, ולמדו לכבד את נקודת מבטו של האחר.
שוויון כלכלי וניהולי: קבעו תקציב משפחתי משותף והתייעצו זה עם זו בהחלטות כלכליות. גם אם יש פערי שכר משמעותיים בין בני הזוג,
כל זוג יכול ללמוד כיצד לחזק את הזוגיות שלו על ידי שיפור התקשורת, התמודדות בריאה עם קונפליקטים, השקעה באינטימיות ושימור איזון כלכלי. התרגול היומיומי של הכלים שהוזכרו כאן יכול לסייע בזוגיות ארוכת טווח ומאושרת יותר.
האם אתם מזהים את עצמכם בתוך הסטטיסטיקות הללו? מה דעתכם על הנתונים? אילו כלים תוכלו ליישם כבר היום לחיזוק הזוגיות שלכם?
ענת סלע (MA)
ייעוץ זוגי ומיני.
המחקרים בוצעו בשנים שונות על ידי:
*פרופ. ג'ון גוטמן
*ד"ר דברה ל הרטמן
*פרופ. שחר ליפשיץ
*פמלה ג'יי סמספון
*
Comments